Friki o friqui (de l'anglès freak, estrany, extravagant, estrafolari, fanàtic), és un terme col.loquial, no acceptat actualment per la Real Acadèmia Espanyola, que pot referir-se a:
1) Un individu que es mostra inusualment interessat o obsessionat per un tema particular.
2) Aquelles persones específicament interessades (en alguns casos de manera obsessiva) cap als temes de l'anomenada "cultura friki": ciència ficció, la fantasia, el manga, l'anime, els videojocs, els còmics i la informàtica , entre altres).
En alguns casos el terme pot adquirir un caràcter pejoratiu.
Història
Als Estats Units, el terme "freak" s'emprava per referir-se a les persones que es distingien per tenir alguna malformació o anomalia física (dones barbudes, homes elefant o persones d'estatura desmesuradament alta o baixa) i que eren exhibides en els circs entre 1840 i la dècada de 1970. Un exemple d'aquest fenomen, origen del terme i el seu significat, es pot contemplar a la pel.lícula Freaks, dirigida per Tod Browning en 1932. Així mateix el guitarrista i cantant escocès Mark Knopfler, ex-líder de Dire Straits, va compondre un tema sobre aquesta classe de personatges, i la seva exhibició en els denominats freak shows, titulat Devil Baby. El terme també va ser popularitzat gràcies al còmic The fabulous furry Freak Brothers de finals dels seixanta.
A mitjans de la dècada de 2000 el terme va passar a usar-se a Espanya per referir-se, encara que en un altre context, a aquells personatges, com Carmen de Mairena, Leonardo Dantés o Paco Porras, que amb el seu comportament extravagant van aconseguir la fama i es van guanyar l'afecte del públic a través de les seves nombroses aparicions en certs programes de televisió.
Amb el pas dels anys, la paraula es va usar per referir-se també a les persones que es catalogaven d'extravagants, producte de tenir almenys una obsessió extrema o estranya amb un tema en concret, en el qual normalment eren especialistes. Els temes d'interès clàssics dels frikis es caracteritzen per no estar encara acceptats ni ben vistos per la societat, considerant normalment gustos infantils, immadurs i impropis de l'edat del subjecte. Aquests temes estan relacionats comunament amb el desenvolupament i manifestació de la imaginació, creativitat i intel ligència i no tenen necessàriament relació amb el nivell de desenvolupament socio-emocional de l'individu, ja que aquestes aficions poden viure's de molt diferent manera i depèn de cadascú. Producte d'un interès comú que es presentava entre un nombre de persones, molts dels anomenats freak van començar a reunir-se en grups específics, als quals es refereix com a grups o tipus de freak.
A causa dels mitjans de comunicació, el terme freak es va donar a conèixer en altres idiomes i, amb el pas dels anys, la paraula freak evolucionar a freaki, friki, friki o Frik, en l'idioma espanyol. El terme friki no té una traducció específica en anglès pel fet que és una fusió de diversos conceptes anglosaxons que fan referència a estereotips, com ara trekkie, geek, nerd, otaku, etc.
Actualment, especialment en parla hispana, friki i el significat donat a freak en espanyol, té dues principals accepcions:
* El primer ús es refereix a un grup més ampli de persones, presentant un significat diferent al de freak en la llengua original. D'aquesta manera, el terme friki o freak (en espanyol) s'utilitza per fer que una persona ja no només si està obsessionada, sinó que s'usa per fer que una persona o grup que presenta interès en general, per un tema específic, que comunament domina o en el que s'especialitza, i per això pot cridar l'atenció d'altres persones. Els frikis presenten diferents graus d'interès sobre el tema, és a dir, nivells de frikisme, que van des de tenir un simple hobby, fins al punt de poder ser fins i tot una forma de vida.
* En el segon, un friki és algú que participa en major o menor grau de l'anomenada cultura friki, explicada a continuació.
L'any 2006, el blocaire Germán Martínez (conegut a la xarxa com a senyor Bueb) va organitzar la celebració del primer Dia de l'Orgull Friki a través d'internet. L'esdeveniment va tenir bona acollida i, des de llavors, cada 25 de maig els frikis commemoren mitjançant diversos actes l'estrena del llargmetratge Star Wars: Episode IV - A New Hope, coincidint amb el Dia de la Tovallola (en honor a Douglas Adams, autor de la Guia de l'autoestopista galàctic). No obstant això, algunes persones rebutgen radicalment la celebració d'aquest dia, considerant-la com una celebració que mostra un estereotip equivocat dels frikis.
Descripció
Dins de la personalitat friki, hi ha diferents nivells de "frikisme", sent el més extrem el d'aquell individu que porta el seu afició o interès fins al punt de convertir-lo en un estil de vida, en ser una part important d'ella.
Normalment un friki està interessat en la informàtica, l'electrònica, la ciència, la filatèlia, els videojocs, els còmics, les pel·lícules, els llibres i les sèries de ciència ficció, fantasia o terror, el manga i l'anime, els jocs de rol i certs estils de música, com el j-Rock (grups com Malice Mizer, Gackt, o Dir en grey), però el terme pot estendre's a moltes aficions a temes alternatius, amb gustos específics i desmesurats.
L'acceptació dels diversos temes d'interès típics dels frikis és diversa en la societat. Així, alguns són acceptats sense problemes, però altres no estan totalment acceptats, principalment en considerar algunes aficions com estranyes o impròpies de l'edat. No obstant això, cal tenir en compte que l'acceptació social pot dependre més bé del comportament i de l'expressió de l'afició i no necessàriament de l'afició en si mateixa, atès que les aficions poden viure's de molt diferent manera depenent de cada individu.
Al friki igualment se li associa sovint un caràcter introvertit o difícil de relacionar-se amb persones alienes a la seva afició, interès, o la indumentària no convencional que pugui utilitzar. No obstant això, aquestes característiques es basen en prejudicis socials que creen un equivocat estereotip "friki". Així, actualment el terme abasta a altres caràcters i grups.
Cal destacar que els frikis, en anglès són coneguts amb el terme geek (veure també geek en espanyol), i la paraula freak en anglès s'aplica generalment a les persones que en espanyol es denominen "fanàtics" (més o menys obsessionades amb un o diversos assumptes temes o que de vegades només volen cridar l'atenció i per això fan coses o accions estranyes), que moltes vegades són anomenats frikis, trencant amb el significat original del terme en l'idioma espanyol. Malgrat aquesta diferència en els significats, cal tenir en compte igualment que l'ús de la paraula freak en l'idioma espanyol s'ha convertit en sinònim de friki en el seu sentit original en aquest idioma, deixant de banda el seu significat en el seu idioma de procedència.
Cultura friki
L'anomenada cultura friki, o cultura que més valoren els autodenominats frikis, es compon de diverses subcultures que la major part d'ells solen apreciar i desenvolupar, aquestes subcultures serien:
* Rol, Èpica i Fantasia:
L'origen d'aquesta subcultura prové de la literatura fantàstica occidental, ambientada en mons medievals ficticis, on sobresurten criatures fantàstiques com dracs, elfs, trols, ogres, etc ... Algunes de les obres més representatives i influents són El Rei Artús, Dragonlance, Harry Potter i El Senyor dels Anells. D'aquestes i altres obres literàries va sorgir la cultura fantàstic-medieval, de la qual posteriorment es van realitzar jocs de rol com Warhammer o Dracs i Masmorres; jocs de cartes coleccionables com Magic: The Gathering, així com videojocs de rol i estratègia com World of Warcraft , The Elder Scrolls, Diable o Final Fantasy. Aquesta subcultura s'ha vist reflectida també en la música, concretament en grups de Power metall, que al seu torn és el gènere musical més escoltat per aquest tipus de frikis, encara que no necessàriament és sempre així.
* Còmics, manga i anime:
Aquesta subcultura està relacionada amb el món del còmic i l'animació. Hi ha dos tipus de classes destacades dins d'aquesta categoria; D'una banda hi ha el Manga i anime, que es basa en historietes relacionades amb la cultura japonesa. Als aficionats al Manga i anime se'ls coneix com Otakus, alguns dels títols més llegits pels otakus són: Naruto, Bola de Drac o Yu-Gi-Oh!. D'altra banda hi ha el Marvel, originari dels Estats Units, una de les particularitats d'aquests còmics és que tots ells coincideixen per tenir un superheroi, o un grup d'aquests, que s'encarreguen de protegir grans ciutats com Nova York. Moltes d'aquestes obres han estat portades al cinema, com ara Batman, Spiderman o X-Men, entre altres.
* Ciència-ficció:Els aficionats a la ciència ficció es caracteritzen per veure pel lícules i sèries de televisió d'aquest gènere, especialment basat en mons ficticis minuciosament elaborats i detallats, gairebé sempre relacionats amb l'espai exterior. Alguns dels títols de més pes en aquesta cultura són: la saga de Star Wars, la saga de Stargate i la saga Star Trek (els aficionats reben el nom de trekkies). En la literatura de ciència-ficció, en canvi, hi ha major diversitat de gustos. També solen sentir atrets per la ufologia i temes relacionats amb el fenomen OVNI, en aquest sentit, són assidus a veure pel lícules i sèries com Expedient X, Independence Day i La quarta fase.
* Videojocs:
Aficionats per als que el joc no és un mer entreteniment, sinó un desafiament. Coneguts com gamers, solen passar-se diverses hores seguides sense descans jugant als videojocs, especialment a aquells d'acció i estratègia. Els gamers de PC solen gastar centenars d'euros en muntar ordinadors de gran potència, que suportin els jocs més exigents. Entre els títols més populars es troben Halo, Gears of War, Final Fantasy o World of Warcraft.
* Informàtica i Internet:
El friki d'aquesta subcultura en ocasions ha estat denominat erròniament com hacker. Aquest terme és erroni perquè fa referència a un expert en informàtica, especialment en programació de xarxes. És més adequat el terme geek, que fa referència l'aficionat o apassionat per noves tecnologies. La branca friki a la qual pertanyen els nerds sol valorar tot el coneixement, no només el relacionat amb la tecnologia.
Totes aquestes subcultures solen mostrar nexes d'unió amb les altres. Per exemple, són molt nombrosos els videojocs que tenen un entorn de fantasia o de ciència-ficció (aquests dos entorns són, de fet, la gran majoria), que també són molt habituals en el manga i l'anime. O, per exemple, un geek sol mostrar predilecció per cinema i literatura on hi hagi un gran component tecnològic (ciència-ficció) així com un fàcil accés i generalment bon domini de videojocs. El caràcter competitiu de molts frikis els fa elevar la competició als graus de frikisme. Segons aquesta perspectiva, es és friki en la mesura que es conegui o es formi part d'd'aquestes cultures.
En les convencions frikis és habitual que la gent vagi disfressada d'algun personatge d'alguna d'aquestes subcultures, a això se li denomina cosplay. La cultura friki és un fenomen social estès en gran quantitat de països principalment en els països desenvolupats i en Llatinoamèrica, fins i tot hi ha un Dia de l'Orgull Friki celebrat el 25 de maig, data en què es va estrenar Star Wars: Episode IV - A New Hope el 1977 i dia en què se celebra el dia de la tovallola, una altra referència important de la cultura friki.
Pel que fa a la música, no es podria dir que hi hagi algun gènere musical que sigui el clar exponent d'aquesta cultura, encara que els frikis solen mostrar preferència pel Power metall ja que tracta motius de fantasia heroica, la música popular japonesa (J-Pop i J-Rock), bandes sonores de animis, pel lícules i videojocs, i fins i tot la música electrònica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada